Bij Bakker IJlst staat de vijfde generatie Bakker aan het roer
Menu
Your Cart
De Bakker Webshop maakt gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen

De vijfde generatie Bakker aan het roer

GrootSneek is een is een gratis huis-aan-huis maandblad welke verspreid wordt in Sneek en omstreken. Onlangs werden Tjerk en Age Bakker geïnterviewd voor de rubriek 'Het familiebedrijf in GrootSneek'. Hieronder vindt u de volledige tekst van het interview.

De familie Bakker van Technisch Bedrijf Bakker IJlst aan de Zevenpelsen in IJlst. Het bedrijf is inmiddels de respectabele leeftijd van honderd jaar al weer ruimschoots gepasseerd. In 1911 waren Tjerk Sibbeles Bakker, geboren op 11 april 1873 en Gooitsen Sibbeles Bakker, geboren op 28 augustus 1869, de oprichters van het bedrijf. Inmiddels staan Tjerk (38) en Age (30) Bakker aan het roer van de onderneming. Zij vormen de vijfde generatie van het familiebedrijf. Terwijl Age druk bezig is met het dagelijks werk schuiven zijn broer Tjerk en heit Sibbele Bakker (71) aan voor een gesprek over hun bedrijf.

De geschiedenis begint zoals aangegeven in 1911 met de gebroeders Tjerk en Gooitsen Bakker uit IJlst. Na de twee oprichters volgen Sibbele, Frans en Willem Bakker als eigenaren. De laatste stapt op een gegeven moment uit het bedrijf. De derde generatie die in het bedrijf komt zijn Tjerk en Pieter Bakker. Sibbele Bakker, onze gesprekspartner en zoon van Tjerk, doet in 1967 zijn intrede in het bedrijf. Wanneer Sibbele het bedrijf in 1983 overneemt wordt de naam veranderd van Gebroeders Bakker in Technisch Bedrijf Bakker IJlst.

“Tjerk en Gooitsen Bakker importeerden een windmolen uit Amerika”, vervolgt Sibbele Bakker de bedrijfshistorie als we voor de ingelijste foto’s van het tweetal staan. “Met die molen konden ze hier echter niet zoveel, want de pomp die bij de molen hoorde haalde water met een plunjerpomp uit een wel. De pomp moest aangepast worden om geschikt gemaakt te worden voor polderbemaling. Tjerk en Gooitsen begonnen helemaal op het einde van de Zevenpelsen, waar een windmolen stond voor de aandrijving van de machines. Al vrij snel hebben ze de loods op de huidige locatie gekocht en hebben zij hierachter ook een grote windmolen gebouwd, die het hele machinepark aandreef. Er zijn door de Gebroeders Bakker meer dan duizend molens gemaakt voor polderbemaling, door heel het land. Toen ik in 1967 in het bedrijf kwam maakten we alleen maar windmotoren. Boeren, waterschappen en organisaties als Natuurmonumenten waren onze opdrachtgevers.”

Tegenwoordig zijn windmotoren niet meer van deze tijd, maar toch wordt er door de huidige generatie Bakker nog een aantal kleine exemplaren gemaakt. Een mooi voorbeeld is er nog te zien aan het bekende ‘Schelpenpad’ tussen IJlst en Sneek. Een originele Bakkermolen. De overgang naar de scheepstechniek is heel geleidelijk gegaan. De overname van het Sneker scheepsmotorenbedrijf van Ritskes, die scheepsschroeven en assen maakte, door Tjerk en Piet Bakker gaf wel een ‘boost’ aan de huidige onderneming. De laatste grote verbouwing van het bedrijfspand was in 2002.

Scheepstechnniek

“Technisch Bedrijf Bakker IJlst is tegenwoordig een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de aandrijving van boten”, gaat Tjerk verder. “Het is puur scheepstechniek, niks meer. Wij hebben er geen poespas omheen zoals verkoop van zeiljassen en zwemvesten. We specialiseren ons vooral op schroeven, schroefassen, keerkoppelingen, reparaties en onderhoud van motoren. De molenbouw is helemaal op de achtergrond geraakt. We maken nog twee kleine modellen, waarvan die aan het ‘Skelpepaadsje’ een voorbeeld is. We doen dat nog zo’n vier tot vijf keer per jaar. Ik vind het plaatsen van dergelijke molens nog wel aardig, maar het bouwen van molens zegt mij niet zoveel. Ik heb veel meer met de techniek waar we nu in zitten.”

Familiebedrijf

Net als we bij veel meer familiebedrijven zien, zijn de twee Bakkers waar we mee praten ook in de familieonderneming gerold. Niks geen druk van bovenaf, het gebeurde ‘gewoon’, vaak was het werken in vrije tijd en vakanties een opstap om volledig mee te gaan draaien in het bedrijf van hun ouders en familie. Sibbele Bakker deed tijdens de ziekte van zijn vader de bedrijfsboekhouding al en ‘rûgelde’ zo bij zijn oom Piet in de zaak. Als Sibbele in 1983 de zaak overneemt, komt ‘omke Piet’ bij hem in dienst. Tjerk heeft na de basisschool een technische opleiding gevolgd en is uiteindelijk afgestudeerd aan de HTS. Voordat Tjerk in het familiebedrijf stapte, ging hij nog een halfjaar naar Canada en Amerika. Daarna kwam hij in het bedrijf, waar zijn broer Age eigenlijk altijd de ambitie al had om de onderneming voort te zetten. Samen staat het duo nu aan het roer van Technisch Bedrijf Bakker IJlst. Age en Tjerk hebben nog drie zussen, die niet bij de firma werken.

Hebben beide heren ook druk gevoeld om het bedrijf, juist omdat het een familiebedrijf is, over te nemen? “Nee, dat had ik niet, het werk moest gewoon gebeuren omdat mijn vader ziek werd. Ik moest het van mij zelf”, kijkt Sibbele terug. Ook voor Tjerk, die ook namens zijn broer Age praat, is die druk er niet. Wel werken zij anders dan hun voorouders. “Age en ik hebben beiden een jong gezin en proberen het werken wel binnen de perken te houden, maar op zaterdagmorgen hebben we 'de winkel' nog gewoon open. Doordat we met zijn tweeën zijn hebben we om het weekend vrij. Wij hebben extra personeel aangenomen om ook een sociaal leven te kunnen hebben. We werken hier met vijf mensen en mem doet nog altijd de boekhouding. De tijden zijn echt veranderd, de internethandel is wel de grootste verandering. Omdat wij een webshop hebben krijg je ook veel telefoontjes en mailtjes. We hebben als bedrijf door de komst van het internet een veel groter bereik gekregen.” Tot slot, wat vindt Bakker senior van deze ontwikkeling? “Ik vind het hartstikke mooi. Ik houd van modernisering!”

Foto en tekst: GrootSneek