Windwatermolen

Windwatermolen

DE TECHNISCH BEDRIJF BAKKER IJLST "RECORD" WINDWATERMOLENS 


 

Historie en functie

De Technisch bedrijf Bakker IJlst ‘RECORD’ windwatermolen vindt zijn oorsprong in Amerika en wordt sinds 1911 geproduceerd in IJlst.


De Record windwatermolen is een poldergemaal voor het verpompen van water door een centrifugaalpomp. De molen is hierdoor ideaal voor het verpompen van grote hoeveelheden water bij een geringe opvoerhoogte.   


Milieu vriendelijke oplossing

Groeiende milieuproblemen hebben windenergie weer midden in de belangstelling geplaatst. Onze bekende "Record" windwatermolens beleeft mede hierdoor een opleving en wordt veel toegepast voor plas dras land, polderbemaling en niveau handhaving.

De eenvoud en degelijkheid van een "Record" windwatermolen is een waarborg voor jarenlang draaien zonder storing. Zo draaien bijvoorbeeld de gefreesde stalen tandwielen in een oliebad waardoor praktisch geen slijtage optreedt.

WIND IS ONUITPUTTELIJK WAARDOOR DE MOLEN DAG EN NACHT DOORWERKT! 


Modellen

Standaard wordt de Record windwatermolen met 4 wieken en een 3:1 tandwiel overbrenging geleverd maar dit kan indien gewenst ook met 8 wieken en een 3:1 tandwiel overbrenging voor maximaal rendement. De standaard levering van de molen is met een houten fundatiebak (zie foto links) maar kan ook worden geleverd met het lager geïllustreerde kunststof pomphuis.


 

de record WINDMOLEN IS IDEAAL VOOR HET VERPOMPEN VAN GROTE HOEVEELHEDEN WATER BIJ EEN GERINGE OPVOERHOOGTE EN WERKT DAG EN NACHT DOOR.Omschrijving van de constructie

De kop van deze molens is draaibaar op de torenbuis, waarbij het kleine type axiaal met brons is gelagerd en het grote type met een conisch rollager is uitgerust. De torenbuis staat op een houten koker met draagbalken gemonteerd met daarin de centrifugaalpomp- en de terugslagklep. De houten onderbouw wordt watervast gelijmd en met RVS geschroefd en doordat het geheel onder water zit, is vergaan van het houtwerk praktisch uitgesloten.

De constructie is licht in gewicht en gemakkelijk te demonteren, waardoor zij goed te vervoeren en eventueel te verplaatsen is.

De wieken en de staartbladen zijn gemaakt van gegalvaniseerde plaat en de steunpoten van gegalvaniseerde buis. Het overige ijzerwerk is gemenied en geverfd.
Hand- of automatisch geschakeld

Bij het automatische geschakelde type is de grote staart gekoppeld aan een vlotter systeem waardoor de draaibare staart de stand van het wieken rad t.o.v. de windrichting regelt. Is het polderwater hoog, dan staat de staart verticaal. Zakt het water tot het op de vlotterstang ingestelde peil, dan draait de staart een kwartslag tot de horizontale stand, waarna de kleine staart het wieken rad uit de wind drukt en de molen automatisch stopt.

 

De aanvoerzijde is voorzien van een vuilrooster en op de afvoerzijde bevindt zich een aansluiting voor een pvc buis 200 of 250 mm.

DEZE EENVOUDIGE MOLENS ZIJN LEVERBAAR IN 2 TYPES N.L. DE NO. 7 EN NO. 9, DIE DAN WEER UITGEVOERD KUNNEN WORDEN IN AUTOMATISCH- OF HANDBEDIEND.

 

Capaciteit en afmeting

De capaciteiten bij een opvoerhoogte van plm. 60 cm. is bij de no. 7 50-65 m3 per uur en bij de no. 9 75-90 m3 per uur. Dit geldt voor het standaardtype met een tandwielverhouding van 3:1 en 4 wieken.
Beide types zijn ook leverbaar met een tandwielverhouding van 4:1 en 8 wieken waardoor de maximale opvoerhoogte groter wordt.
De hoogte van de torenbuis is voor de standaardtypes no. 7; 4 meter en de no. 9; 5 meter, welke in bijzondere omstandigheden verhoogd kunnen worden.

Na bepaling van de opvoerhoogte wordt  de uitvoerbuis op de juiste lengte ingekort en met een 45 graden bocht horizontaal verder geleid tot de gewenste plek.VOOR MEER INFORMATIE KUNT U MAILEN MET info@bakker-ijlst.nl 

Kunststof pomphuis

Voor extra mogelijkheden zoals een aanvoerbuis om de molen elders te situeren, een met kleppen regelbare aan- en afvoer aftakkingen, extreem lange levensduur, etc. is het mogelijk de molen uit te voeren met een kunststof pomphuis.

Het kunststof pomphuis werkt met een aan- en afvoerbuis aansluiting waardoor de plaatsing en werking van de molen flexibeler is qua mogelijkheden.

Hierbij worden de schoren vastgezet aan gegalvaniseerde palen in de grond.